Nieuwsbrief Dorpsgaard Munstergeleen       mei 2019

Maart roerde zijn staart, april deed wat hij wilde en mei lijkt tot nu toe zijn normale loop te hebben. Een beetje aan de koele kant en regelmatig regen. Maar dat is in ieder geval goed voor de tuin. Bezoekers die er regelmatig langs lopen zullen zien dat er al van alles bloeit en opkomt. Nu is de tijd om de tuin goed te onderhouden, dat levert in de komende maanden minder werk op. Vanaf deze maand zijn er werkavonden in de moestuin op elke dinsdag.

De klimaatveranderingen hebben forse gevolgen in de tuin. Mijn oude tuinboek is daar een goede graadmeter voor. Door de minder koude en kortere winters lopen veel planten, bomen en struiken weken eerder uit dan een halve eeuw geleden. Maar nachtvorsten komen zelfs nog in mei regelmatig voor, waardoor de jonge uitlopers gevaar lopen om te bevriezen. Het valt in onze tuin nog wel mee, maar ik was afgelopen week in het Loire wijngebied en daar geeft dit verschijnsel vrijwel jaarlijks 30 tot 50% vorstschade aan de wijnranken. Vorig jaar in Bordeaux hoorden we soortgelijke verhalen. Met vuurpotten tussen de wijnranken probeert men de temperatuur iets te verhogen, maar de uitgestrekte wijngaarden maken dat een kostbare remedie. Hetzelfde verhaal horen we ook in onze eigen omgeving van fruittelers. Die gebruiken veelal watersproeiers om bevriezen te voorkomen.

De Tai Chi lessen op maandagavond zijn een soort 10 kleine nikkertjes verhaal aan het worden. Begonnen we goed met 9 deelnemers, inmiddels is er nog 1 over. Mogelijk ligt het aan het matige, nogal frisse weer van de laatste weken. Ook is het aanvangstijdstip niet erg  makkelijk voor (werkende) mensen. Voordat we ermee doorgaan daarom eerst een email enquête over de belangstelling en eventuele wensen. Wil je nog meedoen, laat het me dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik koppel iedereen die heeft gereageerd dan terug met de resultaten van de inventarisatie. Komende week is er daarom geen Tai Chi les! Wil je niet actief meedoen op maandagavond, maar ben je wel geïnteresseerd om via zelfstudie Tai Chi te leren dan heb ik alle lesvideo’s op een USB stick beschikbaar. De video’s kun je gratis komen kopiëren als je me een email stuurt.

In de tuin staat een houten kast die we Deelkast noemen. In de kast liggen diverse zaken die geleend en/of meegenomen kunnen worden. Neem eens een kijkje in de kast, misschien is er iets interessants bij.

Tot slot nog een idee waar mogelijk muziek in zit. Vaak weten mensen niet welke firma’s ze (in of buiten het dorp) kunnen benaderen om (kleine) reparaties te laten uitvoeren. Als je betrouwbare adressen hebt laat ons dat dan weten, dan zorgen wij dat ze voor iedereen beschikbaar komen.

 

Bestuur van de Dorpsgaard Munstergeleen

Mensen die de nieuwsbrief ook willen ontvangen kunnen hun email adres opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Afmelden kan via hetzelfde adres.

© 2020 Wijkplatform-Munstergeleen. All Rights Reserved. Designed by Wijkplatform-Munstergeleen   |     Privacyverklaring