Wat is Buurt WhatsApp?

Een Buurt WhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde buurt. Daarvoor maak je gebruik van een smartphone. Zie je verdachte situaties of personen in de buurt, dan informeer je elkaar hierover via de Buurt WhatsApp. In een groep zitten maximaal 256 buurtbewoners. De minimumleeftijd van de deelnemers is 18 jaar. Elke groep heeft één beheerder. Deze ziet toe op het doelmatig gebruik van de app en hij/zij voegt deelnemers toe en zo nodig af. Het is niet de bedoeling dat de WhatsApp-groep gebruikt wordt voor onderlinge contacten of privé-berichten.

De gemeente Sittard-Geleen ondersteunt de ontwikkeling van Buurt WhatsApp door de wijken waar buurtpreventiegroepen actief zijn, te voorzien van “WhatsApp buurtpreventieborden” In ons geval bij de invalswegen van Munstergeleen - Windraak

Algemene Doelstellingen van de WhatsApp

Signaleren van verdachte situaties conform SAAR-methode

S          Signaleren van verdachte situatie.

A          Alarmeer de politie via 112

A          App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld)

R          Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

 

Inwoners kunnen zelf een groot gebied in de gaten houden. Ze zorgen voor meer ogen en oren voor de politie in de openbare ruimte.

Er komt beweging in de omgeving van de verdachte, lichten gaan aan. Dat schrikt af.

Vergroten van sociale cohesie en leefbaarheid binnen wijken.

WhatsApp-groep voor onze buurt?

Wilt u meedoen in de WhatsApp-groep bij u in de directe omgeving? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden door uw volledige naam, adres, leeftijd en het telefoonnummer waarmee u wilt deelnemen, te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door onderstaand formulier in te leveren in de daarvoor bestemde postbussen in de volgende winkels in Munstergeleen:

    • PLUS van Velzen
    • DIO/Oukouk
  • Scharrelslagerij P. Keulers

Na aanmelding wordt u toegevoegd aan de Buurt WhatsApp. U krijgt bericht wanneer deze operationeel is. Wij zijn ook nog op zoek naar groepsbeheerders. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u dit bij de aanmelding aangeven. 

Regels

Plaats in deze groep uitsluitend spoedeisende meldingen niet ouder dan 2 à 3 uur. Bel ten alle tijde eerst 112 om vervolgens de groep te informeren, ook over het feit dat de politie al gebeld is, dit voorkomt onduidelijkheid en vragen in de groep.

Spoedeisende meldingen kunnen berichten zijn over een:

-       Verdachte situatie en/ of personen

-       Vermissing persoon

-       Brand

-       Aanrijding met gewonden

-       Mishandeling

-       Beroving

-       Als er iemand onwel wordt

-       Inbraak of diefstal op heterdaad

-       Ontvoering of een poging tot ontvoering

Belangrijk: Plaats in de Alarm App groep een zo compleet mogelijk bericht, dit voorkomt vragen. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk signalementen door te geven. Uitsluitend reageren als u informatie heeft met betrekking tot de melding plus dat de politie al is gebeld.

Met vriendelijke groet,

Wijkplatform Munstergeleen

------------------------------------------------------------------------

Ja, ik wil me graag inschrijven voor de WhatsApp Buurtpreventie groep Munstergeleen

Alle onderstaande velden dienen ingevuld te worden.

Naam: ……………………………………………………………………………

Adres: ……………………………………………………………………………

Mobiel telefoonnummer: ………………………………………….......……….

□ Ik ben ouder dan 18 jaar en ga akkoord met de regels.

□ Ik ben bereid om groepsbeheerder te worden.

Handtekening voor akkoord……………………………………………......…

© 2020 Wijkplatform-Munstergeleen. All Rights Reserved. Designed by Wijkplatform-Munstergeleen   |     Privacyverklaring