Fit dankzij oefeningen op route door Munstergeleen

Door: sittardgeleen
Datum: 30 mei 2021 12:00
Laatste update: 30-05-2021 11:50

Foto: Positief Gezond Munstergeleen

Beweegroute Munstergeleen is een wandeling waarbij je onderweg extra lichamelijke oefeningen kunt doen om lekker fit te blijven.

Daar hebben de inwoners van Munstergeleen behoefte aan. Ze bedachten een route door het dorp waarbij deelnemers onderweg oefeningen doen op en bij elementen die ze tegenkomen. Daarbij maken ze gebruik van bijvoorbeeld bankjes, hekken, stoepranden, palen en bomen. De route is geschikt voor alle leeftijden: de deelnemer bepaalt zelf hoe intensief hij of zij de oefeningen uitvoert. De route werd op zaterdag 29 mei officieel geopend door wethouder Leon Geilen.

Bewoners bedenken beweegroute door het dorp om actief te blijven
Leon Geilen: “Fantastisch om te zien dat het idee van deze beweegroute echt van de inwoners van Munstergeleen zelf komt. Een route die iedereen zelfstandig kan lopen, of met een klein groepje. En dat is waar we nu toch wel behoefte aan hebben! Na een lange periode met strikte coronamaatregelen, geeft deze route een goede motivatie voor iedereen om weer naar buiten te gaan en te bewegen.” 
(Lees verder onder de foto.) Onthulling van Beweegroute Munstergeleen

Samen

Het idee werd geboren tijdens een buurtontmoetingsavond. Henk Ubachs van de werkgroep Positief Gezond Munstergeleen: “We hadden het over wat we zoal nog zouden wensen in ons dorp. Zo kwamen we op een beweegroute. Iedereen was meteen enthousiast en het idee is verder uitgewerkt door het platform én een aantal inwoners. Daarbij werd de samenwerking opgezocht met Ecsplore, Partners in Welzijn en de gemeente Sittard-Geleen.”

Bepaal eigen tempo

Het resultaat is een route ‘om de kerk’ van 1.600 of 2.200 meter, waarbij de deelnemers onderweg oefeningen doen op en bij elementen die ze tegenkomen. Ubachs: “In het dorp kun je handig gebruikmaken van bijvoorbeeld bankjes, hekken, stoepranden, palen en bomen.” De route is geschikt voor alle leeftijden: de deelnemer bepaalt zelf hoe intensief hij of zij de oefeningen uitvoert. Mevrouw Cals (74) uit Munstergeleen is blij met de route en maakt er gebruik van: “Het is een hartstikke zinvol en leuk initiatief. Ik vind het belangrijk om allerlei oefeningen te doen waardoor ik zo lang mogelijk soepel blijf.”

Beweegplaatjes

Op of bij het element zijn er één of meer beweegplaatjes met daarop een oefening. De oefeningen zijn er voor ieders niveau: heel vaak of snel of gewoon lekker rustig aan. Er staan duimpjes op de plaatjes die aangeven hoe intensief een oefening is. Hoe intensiever, hoe meer duimpjes. Strekken, leunen, een sprongetje; het resultaat is beweging in de frisse lucht. Gezellig met een groepje maar gelukkig ook erg geschikt met zijn tweeën of alleen.

Startpunt

Bij het gemeenschapshuis ’t Trefpunt aan de Pancratiusstraat staat een informatiebord met daarop de route. Deze plek is het startpunt, maar feitelijk kan een deelnemer overal instappen. Ook is de route te vinden op onder meer de website www.wijkplatform-munstergeleen.nl en www.huisartsenhartjedorp.nl.

Positief Gezond Munstergeleen

De werkgroep Positief Gezond Munstergeleen bestaat uit inwoners en professionals die zich inzetten voor de gezondheid van Munstergeleners. De werkgroep is onderdeel van de preventiecoalitie Positief Gezond Sittard-Geleen, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Sittard-Geleen en zorgverzekeraar CZ. Deze preventiecoalitie werkt, sámen met burgers en lokale partners en organisaties uit de gemeente, aan de verbetering van de gezondheid van de inwoners van Sittard-Geleen.

Download de flyer Beweegroute Munstergeleen

 

 

Rekken en strekken tijdens een wandeling:
in Munstergeleen kan het met de beweegroute.

29-05-2021 om 16:45 door Paul Dolhain
Uit Dagblad De Limburger 31 mei 2021

  Munstergeleen heeft sinds zaterdag een beweegroute.
Deelnemers kunnen tijdens een wandeltocht oefeningen doen op en bij onder andere bankjes, hekken, stoepranden, palen en bomen
.

De beweegroute is een route ‘om de kerk’, gemaakt in twee varianten van 1.600 of 2.200 meter. In totaal komen deelnemers op de route respectievelijk 12 of 17 oefeningen tegen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Dat varieert van een rekoefening bij een van de bankjes, slalommen langs paaltjes en het strekken tegen een lantaarnpaal. Ook kan de deelnemer zelf bepalen hoe intensief hij of zij de oefeningen uitvoert.
De oefeningen worden allemaal aangegeven met beweegplaatjes met daarop een oefening. Het aantal duimpjes op de plaatjes geeft aan hoe intensief een oefening is. Hoe intensiever, hoe meer duimpjes. De 74-jarige mevrouw Cals heeft de route door haar dorp al getest en is enthousiast. „Het is een hartstikke zinvol en leuk initiatief. Ik vind het belangrijk om allerlei oefeningen te doen waardoor ik zo lang mogelijk soepel blijf.”

Wensen
Het idee voor de beweegroute is geboren tijdens een buurtontmoetingsavond. „We hadden het over wat we zoal nog zouden wensen in ons dorp. Zo kwamen we op een beweegroute. Iedereen was meteen enthousiast en het idee is verder uitgewerkt door het platform en een aantal inwoners. Daarbij werd de samenwerking opgezocht met Ecsplore, Partners in Welzijn en de gemeente Sittard-Geleen”, vertelt Henk Ubachs van de werkgroep Positief Gezond Munstergeleen.

Positief Gezond
Wethouder Leon Geilen heeft de beweegroute zaterdag officieel geopend. „Wij willen als gemeente dat mensen zich gezonder voelen, gezonder worden of gezond blijven. Samen met zorgverzekeraar CZ hebben we de preventiecoalitie Positief Gezond Sittard-Geleen opgezet. Hierin werken inwoners, lokale partners en organisaties uit de gemeente samen aan het verbeteren van de gezondheid van de inwoners van Sittard-Geleen. Deze beweegroute past perfect bij deze doelstelling”, vertelt Geilen.

Het zou goed kunnen dat de route ook elders in de gemeente wordt uitgerold. „Het idee voor de beweegroute komt echt van de inwoners van Munstergeleen zelf. Als op andere plekken binnen onze gemeente ook zulke initiatieven ontstaan, dan zullen wij dat alleen maar toejuichen.”
Bij het gemeenschapshuis ’t Trefpunt aan de Pancratiusstraat staat een informatiebord met daarop de hele route. Deze plek is het startpunt, maar feitelijk kan een deelnemer overal instappen. Ook is de route te vinden op onder meer de website www.wijkplatform-munstergeleen.nl en www.huisartsenhartjedorp.nl

© 2022 Wijkplatform-Munstergeleen. All Rights Reserved. Designed by Wijkplatform-Munstergeleen   |     Privacyverklaring